'Gesluierde vrouwen zijn als negers die voor slavernij waren'

De Franse minister voor Kinderen, Families en Vrouwenzaken Laurence Rossignol heeft gisteren voor nogal wat ophef en voor verhitte gemoederen gezorgd nadat ze in een gesprek in een ontbijtshow op de Franse televisie had gereageerd op de toenemende verkoop van islamitische vrouwenkleding door gerenomeerde bedrijven als Dolce & Gabbana, H & M en Marks & Spencer. De ophef kwam echter uit 'onverwachte' hoek.

In een vraaggesprek met de Franse journalist Jean-Jacques Bourdin zei de minister over de burqa, hijab en boerkini-verkopende winkelketens: "Die bedrijven zeggen dat ze geen enkele manier van leven propageren en dat het elke vrouw vrij staat aan te trekken wat bij haar past. Maar ondertussen onthouden ze zich van elke sociale verantwoordelijkheid en moedigen ze aan dat vrouwen zich moeten bedekken of opgesloten worden."

Op de vraag van Bourdin of die vrouwen daar niet zelf voor kiezen reageerde Rossignol met de woorden: "Maar natuurlijk, er zijn vrouwen die er voor kiezen om zo gekleed te gaan. Er waren ook Afro-Amerikaanse negers die pro-slavernij waren". Wat volgde was een tsunami van verontwaardiging op de sociale media waarbij de minister, die het durfde te wagen om het n-woord te gebruiken, werd uitgemaakt voor een stigmatiserende islamofobe rascist, die volgens een door dik 14.000 gekwetstiërs getekende petitie zelfs gestraft diende te worden.

In een reactie op alle ophef geeft de Franse minister voor Kinderen, Families en Vrouwenzaken te weten dat ze met haar opmerking over neger en slavernij slechts refereerde aan de Franse filosoof Charles de Montesquieu, een man met een uitgeproken en ongezouten mening over slavernij in het algemeen. Later erkende ze dat ze fout zat met het woord 'neger' en dat ze dit volgens Franse regeringsvoorschriften zelfs niet in deze historische context had moeten gebruiken.

Overigens krijgt Rossignol voor haar opvatting steun van de voormalige modemogul Pierre Berge. In een vraaggesprek op de radiozender Europe 1 laat Berge op onverhulde wijze weten dat merken die kleding ontwerpen voor islamitische vrouwen meewerken aan de onderwerping van deze vrouwen. "Mode is gemaakt om vrouwen vrijheid te geven, niet om samen te werken met een dictatuur waarin vrouwen zich moeten verbergen of een verscholen leven moeten leiden", aldus Berge. "Zie af van je financiële inkomsten en heb principes!"