'Kenia gaat wintersportmedaille winnen, beloofd.'

Op de Jeugd Olympische Winterspelen begon zaterdag het alpineskiën en daar was een exotische deelneemster te zien. Sabrina Simader vertegenwoordige Kenia op de super-G, waarop ze verdienstelijk 23e werd. 

De 17-jarige Simader is geboren in Kenia, maar verhuisde op 3-jarige leeftijd met haar moeder al naar Oostenrijk. Daar begon ze vrijwel gelijk te skiën en dat doet ze nu nog altijd met veel plezier. Op de Spelen in Lillehammer kreeg ze tijdens haar wedstrijd ondersteuning van chef de mission Philip Boit. De oplettende wintersportliefhebber zal die naam niet onbekend voorkomen en inderdaad, dat is de Keniaan die in 1998 in Nagano tijdens de Spelen op de langlaufloipes acte de présence gaf.

Boit traint tegenwoordig potentiële langlaufers in Kenia, met rollerski's. "Toen ik nog actief sporter was voorspelde ik wel eens dat er binnen tien jaar een gouden medaille zou zijn voor een Keniaanse wintersporter. Mensen lachten wat en zeiden dat ik een grap maakte", zegt Boit tegenover insidethegames"Nu zie ik echter dat mijn droom toch ergens naartoe lijkt te gaan. Als ik Sabrina op haar 17e al zo zie skiën denk ik dat ze op haar 20e een medaille kan winnen. Dat beloof ik. Ze woont en traint in Oostenrijk, waarom zou ze over twee jaar dan geen medaille kunnen winnen?", zo klinkt het ambitieus. 

Boit praat met Simader tijdens de Jeugdspelen (Foto: YIS/Jed Leicester)
Boit praat met Simader tijdens de Jeugdspelen (Foto: YIS/Jed Leicester)