Valkeniers geschokt door plan politie

Het plan van de politie om roofvogels in te zetten tegen vijandige drones stuit op veel verzet onder valkeniers in Nederland. Volgens de professionals is het levensgevaarlijk. Ze vinden het ook vreemd dat de politie geen advies heeft ingewonnen bij de valkerij.

Volgens Robert Musters, valkenier van beroep, moeten de roofvogels het in de vrije natuur hebben van thermiek. Ze leven niet voor niets in de bergen; in het vlakke Nederland kan een arend hooguit 50 meter vliegen, daarna zou hij uitgeput zijn aldus Musters, die een uitgebreide studie deed naar het gedrag van roofvogels.

Gehakt
Het filmpje wat sinds een goeie week een hit is op internet, zet kijkers op het verkeerde been volgens gediplomeerde kenners. In het filmpje wordt namelijk gebruik gemaakt van een stil hangende consumentendrone met zachte plastic propellers. “Professionele drones vliegen 70 tot wel 300 kilometer per uur. Er is geen roofvogel die deze kan pakken. En zo'n drone weegt 3 kilo of meer. Die maakt gehakt van een arend,” aldus Musters.

Volgens hem kan het gebruik van de roofvogels zelfs voor doden zorgen: “Als een arend zijn prooi niet kan aanslaan, kan hij zo gefrustreerd raken dat hij iets anders pakt. De klauwen van een arend zijn zo sterk dat hij gemakkelijk een kinderhoofd kan doorboren. Er kunnen echt doden vallen.

Petitie
Ook Tula Stapert uit Voorst is geschokt door het plan. Zij roept op haar Facebookpagina op om een petitie te tekenen tégen het gebruik van de roofvogels.

De politie wimpelt de bezwaren van de valkeniers weg. Een woordvoerder van de politie geeft aan dat de risico’s en beschermende maatregelen nog in kaart gebracht worden. Hij benadrukt dat het om een proef gaat. Sjoerd Hoogendoorn van het bedrijf Guard from Above geeft aan dat er geen sprake is van gevaar voor mensen. “De arenden die getraind worden, zijn gewend aan mensen”. 


Het bewuste filmpje

 

As a falconer I not only see the danger for the eagle to get injured but also for security. Being Dutch I am astonished...

Geplaatst door Tula Stapert op maandag 8 februari 2016