Knegt loopt drie gebroken ribben op en scheurtje in lever bij val

Sjinkie Knegt heeft vrijdagavond het ijs tijdens de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht per brancard verlaten. De Fries kwam in de slotronde van de ploegenachtervolging bij een inhaalactie ten val en bleef geblesseerd op het ijs liggen. Knegt droeg een zuurstofmasker tijdens zijn aftocht.

Nederland lag in de relay lange tijd op een derde plek. In de voorlaatste bocht stapte Knegt bij het ingaan van de bocht onderdoor bij de Brit Jack Whelbourne. Beide schaatsers kwamen ten val en moesten per brandcard van het ijs. Volgens bondscoach Jeroen Otter gaat het weer redelijk met Knegt. "Hij was weer aardig bij, maar het was een ongelofelijke knock-out. Sjinkie kreeg een knie vol in zijn ribben. Het was een hele harde impact."

Hoeveel schade Knegt heeft opgelopen zal zaterdag duidelijk worden. Volgens Otter zal hij het wereldkampioenschap van volgende maand halen. "Dit zijn altijd vervelende vallen. We moeten maar kijken hoe lang hij hiervan moet recupereren. Fysiek lijkt niet het grootste probleem, maar we moeten kijken wat het hoofd doet. Na de val zijn ik even zijn ogen wegdraaien."

Ondanks de harde val van Knegt bereikte de relayploeg wel de halve finale. Groot-Brittannië werd bestraft met een penalty.

Update 00.05 uur

Sjinkie Knegt kan zijn wereldtitel komende maand niet verdedigen. Tijdens zijn val heeft hij drie gebroken ribben opgelopen, een klein scheurtje in zijn lever en inwendige kneuzingen. Hij blijft de komende dagen ter observatie in het ziekenhuis en zal dan ook niet meer in actie komen tijdens de wereldbekerfinale.