IS bouwt aan een staat

Als het aan IS ligt, gaan zij exact dezelfde kant op als Saoedi-Arabië. De Engelse krant The Guardian heeft beslag kunnen leggen op uitgelekte documenten waaruit blijkt dat de harde kern van Mohammed van plan is om een heus land te stichten.

In de toekomst is het heel goed mogelijk dat we onze koning heen sturen, wanneer een 'kalief' van de bende die nu nog bekend staat als IS/ISIS/DAESH zijn schepper ontmoet en wellicht 72 bange meisjes in ontvangst neemt. De heren koppensnellers zijn namelijk van plan een echt land te worden, compleet met een eigen munt, buitenlandse relaties en een uitgebreid economisch plan.

Gas en olie zouden de motor achter de economie zijn in de door IS gecontroleerde gebieden die we nu nog kennen als Syrië en Irak.

Uit de documenten komt een beeld naar voren dat de groep zichzelf niet alleen bezig houdt met bruut geweld, maar ook minstens zoveel aandacht besteedt aan zaken als gezondheidszorg, onderwijs, handel, communicatie en banen. Kortom: men probeert een staat te creëren.

In de tekst valt te lezen dat IS al bezig is met het opleiden van bewindvoerders sinds Al-Baghdadi het Kalifaat uitriep. In de aantekeningen is te zien dat men bezig is met het opzetten van overheidsdiensten, een onderwijssysteem, het aanknopen van buitenlandse relaties, public relations en het neerzetten van militaire basissen, IS zou qua ontwikkeling veel verder zijn dan iedereen verwacht had.

Op het gebied van organisatie is IS het concurrerende al-Qaida veruit de baas. Laatstgenoemde wordt gezien als de verantwoordelijke club die zorgde voor het instorten van onder andere de Twin Towers in New York, tijdens '9/11'. In de documenten is tevens te vinden dat IS ook kinderen militaire training geeft, mede mogelijk gemaakt door een zeer uitgebreid propaganda-apparaat, uiteraard wordt hier veelvuldig gebruik gemaakt van (westerse) technologie. Dit jaar is uit meerdere berichten naar voren gekomen dat IS kinderen op gevangenen laat schieten.

Volgens de tekst hecht IS veel waarde aan een krachtige, harmonieuze eenheidscultuur, waarin zowel inheemse mensen als buitenlanders welkom zijn. De staat moet zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden. Dit moet gebeuren door de nodige industrie te realiseren, samen met voedselproductie om de nodige monden te kunnen voeden.

Om reden van veiligheid kan The Guardian niet zeggen waar de documenten vandaan komen. De bron zou een zakenman zijn, die begrijpelijkerwijs liever anoniem wil blijven. Over de echtheid lijkt echter weinig te twijfel te bestaan.

In de 18e eeuw nam het huis Saoud zo ongeveer dezelfde route als IS vandaag. Op dezelfde brute manier, gevoed door het wahabisme (een militaire variant van het salafisme), werd het hele Arabische schiereiland veroverd. Dit resulteerde uiteindelijk in het land Saoedi-Arabië.