Uitslag sc Heerenveen - Roda JC

Ac Heerenveen heeft een eenvoudige 3-0 zege geboekt tegen Roda JC dat in de laatste maanden in een vrije val is beland. Door de zege mogen de Friezen weer voorzichtig naar de subtop van de ranglijst kijken.

Roda is sinds deze week financieel uit de zorgen, omdat de Limburgse miljonair Frits Schrouff alle aandelen van de noodlijdende club heeft overgenomen. Sportief is het een heel ander verhaal. De gepromoveerde club boekte sinds eind augustus geen competitiezege meer. Vorige week werd Roda in eigen stadion nog vernederd door PEC Zwolle (0-5).

Ook tegen Heerenveen hadden de Limburgers amper wat in te brengen. Coach Darije Kalezic hoopte de drie Friese verdedigers met evenveel spitsen te kunnen bestrijden, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Het was juist Heerenveen dat de nodige kansen bij elkaar speelde. Dat leverde na krap een half uur de 1-0 op. Caner Cavlan knalde in eerste instantie tegen de paal, maar de bal kwam zo voor de voeten van Mitchell te Vrede. De spits was alert: 1-0.

Blessureleed

Nog voor rust werd het 2-0. Verdediger Joost van Aken, die na blessureleed voor het eerst in een half jaar weer in de basis stond, veroverde op het middenveld de bal en bediende Luciano Slagveer. De aanvaller schoot vervolgens fraai in de bovenhoek.

De gasten beten na rust een stuk feller van zich af en dwongen daarmee zelfs enkele kansen af, iets dat voor rust niet was gebeurd. De grootste twee waren voor Mitchel Paulissen, die bij afwezigheid van de geblesseerde Tomi Juric en de disciplinair geschorste Richmond Boakye in de spits stond. Hij stuitte eerst op doelman Erwin Mulder en schoot enkele minuten later net naast.

Het Limburgse offensief werd in de zeventigste minuut in de kiem gesmoord, toen Te Vrede raak schoot vanaf elf meter. De strafschop was toegekend omdat Bart Biemans de spits naar het gras had getrokken.