Schaatsseizoen in gevaar voor Verweij

Het seizoen van Koen Verweij loopt gevaar. De schaatser van Team4Gold is oververmoeid en overtraind geraakt in de voorbereiding op het seizoen en is nog aan het herstellen. Hij hoopt in de tweede helft van het schaatsseizoen weer mee te kunnen doen aan wedstrijden, zei hij dinsdag tegen de NOS.

"Ik ben aan het begin van het seizoen fanatiek begonnen en op een moment dat ik het wat rustiger aan had moeten doen heb ik juist heel hard getraind. En ik had wat randzaken, met mijn oude sponsor en dergelijke. Het is net te veel van het goede geweest. Ik heb niet goed naar mijn lichaam geluisterd en kreeg een terugslag. Het herstel duurt wat langer dan verwacht, daarom moet ik nu heel slim en gestructureerd trainen. Daar passen de eerste wedstrijden niet bij", zette hij de problemen uiteen. "Ik probeer zo fit mogelijk te worden en wellicht is dat genoeg voor het tweede deel van het seizoen."

De 25-jarige Verweij verliet in juli Team Corendon en maakte in september de overstap naar zijn huidige team, waar ook meervoudig olympisch kampioene Ireen Wüst schaatst. Vanaf het begin van die maand trainde hij al mee met de ploeg van coach Rutger Tijssen, later sloot hij zich officieel aan.

Schorsing

Bij Team Corendon draaide Verweij geen goed seizoen. Hij won weliswaar zilver op het EK allround, maar viel op de WK allround op de 500 meter. Op de WK afstanden won hij brons op de 1500 meter. Binnen het team rommelde het tegelijkertijd. Corendon schorste Verweij en drie ploeggenoten eind maart, nadat zij het vertrouwen opzegden in coach Jan van Veen.

Zijn meest succesvolle seizoen was dat van 2013-2014. Hij werd wereldkampioen allround, won zilver op de Olympische Spelen op de 1500 meter en pakte op diezelfde Spelen goud in de ploegenachtervolging.

Schaatsseizoen in gevaar voor Verweij
Schaatsseizoen in gevaar voor Verweij (Foto: ANP)