'De hooiwagen' na 450 jaar weer te zien

Het grote drieluik 'De hooiwagen' van de Brabantse kunstenaar Jheronimus Bosch (circa 1450-1516) is na bijna 450 jaar weer te zien in Nederland. Het werk hangt op een tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, die zaterdag opent voor het publiek.

Het museum verwacht zaterdag 2000 bezoekers voor het beroemde schilderij, een van de eerste in de kunstgeschiedenis waarop alledaagse taferelen zijn afgebeeld. Het Prado Museum in Madrid leent het werk ruim een halfjaar uit voor twee tentoonstellingen in ons land.

In Rotterdam wordt het getoond op de expositie 'De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel'. In februari verhuist het werk naar Het Noordbrabants Museum in Den Bosch voor de grootste overzichtsexpositie ooit rond kunstenaar Jeroen Bosch.

Het Madrileense museum leent het drieluik bij hoge uitzondering uit voor de viering van het vijfhonderdste sterfjaar volgend jaar van Bosch, de belangrijkste laatmiddeleeuwse kunstenaar van Nederland. De Spaanse koning Filips II was een groot Bosch-verzamelaar en kocht het in 1570 voor zijn privéverzameling.

'De hooiwagen' na 450 jaar weer te zien
'De hooiwagen' na 450 jaar weer te zien (Foto: ANP)