Persmuseum viert zijn eeuwfeest

Het Persmuseum in Amsterdam bestaat honderd jaar. De bewaarplaats van het journalistieke erfgoed viert het eeuwfeest met de jubileumtentoonstelling '10x10=100 jaar', die zaterdagmiddag wordt geopend door burgemeester Eberhard van der Laan.

De tentoonstelling bestaat uit tien deelexposities "die een bijzonder licht werpen op honderd jaar journalistieke geschiedenis". Zo heeft Linda-hoofdredacteur Jildou van der Bijl de tien 'meest indrukwekkende mediamomenten' uitgekozen, zoals de moord op Pim Fortuyn en het eerste bloot op de Nederlandse televisie in oktober 1967.

Fotograaf en voormalig nieuwslezeres Sacha de Boer koos de tien 'mooiste nieuwsfoto's' en oud-Parooljournalist Paul Arnoldussen bracht de tien 'grootste mediablunders' bij elkaar, zoals die van De Telegraaf die in 1999 dacht de eerste foto van Máxima te hebben.

Het Persmuseum, dat bestaat sinds 4 november 1915, beheert onder meer een omvangrijke collectie kranten en tijdschriften, politieke prenten en reclame-uitingen met betrekking tot de pers.

Persmuseum viert zijn eeuwfeest
Persmuseum viert zijn eeuwfeest (Foto: ANP)