Sbaragli sprint naar zege in Vuelta

De Italiaan Kristian Sbaragli heeft maandag de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De coureur van MTN-Qhubeka was in de 146 kilometer lange etappe van Valencia naar Borja de snelste in de sprint van de voorste groep. De Duitser John Degenkolb kwam net tekort om de Italiaan nog af te troeven en eindigde als tweede. De Spanjaard José Joaquin Rojas was derde. Tom Dumoulin behield de rode leiderstrui.

Al vroeg in de etappe wist een groep van zo'n veertig renners zich los te rijden uit het peloton. De omvangrijke meute wist echter nooit een groot gat te slaan, mede door de aanwezigheid van de Colombiaan Sergio Henao (Sky). Hij was met een achterstand van zo'n drie minuten het grootste gevaar voor de leiderstrui van Dumoulin. Henao kwam later in de rit nog hard ten val, waardoor hij flink zakte in het klassement.

Op de laatste klim van de dag, met de top op 17 kilometer van de meet, probeerden de Fransen Kenny Elissonde, Romain Sicard en de Italiaan Alessandro de Marchi weg te komen. Mede door kopwerk van Dumoulin zelf kwamen zij nooit echt weg. Zijn ploeggenoot Degenkolb moest daarna in de sprint van te ver komen om Sbaragli van de grootste zege van zijn loopbaan af te houden.

Droom

Sbaragli was dolblij met de ritzege. "Dit is een droom voor mij en voor MTN", zei de 25-jarige spurter. "We hebben nu een rit gewonnen in de Tour en de Vuelta. Deze overwinning is voor heel Afrika."

Dinsdag is de eerste rustdag in de Vuelta, waarna woensdag een zware rit met zes beklimmingen in Andorra volgt.

Sbaragli sprint naar zege in Vuelta
Sbaragli sprint naar zege in Vuelta (Foto: ANP)