'Erdogan saboteert coalitievorming'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blokkeert pogingen om een coalitieregering te vormen. Dat heeft oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu gezegd tegen Habertürk TV. Zijn Republikeinse Volkspartij (CHP) onderhandelt met de AK-partij van Erdogan en premier Ahmet Davutoğlu over regeringsdeelname.

Bij de verkiezingen in juni verloor de AK-partij zijn absolute meerderheid. Begin juli kreeg premier Davutoğlu 45 dagen de tijd om een coalitie te vormen. Lukt dat niet, dan volgen nieuwe verkiezingen. Hoge AK-functionarissen hebben laten doorschemeren dat ze bereid zijn om ook met de extreemrechtse MHP te gaan praten, mochten de onderhandelingen met de CHP mislukken.

Volgens critici is Erdogan uit op nieuwe verkiezingen. Hij hoopt dan alsnog een absolute meerderheid te winnen met zijn AK-partij. Dat zou hem in staat stellen om de bevoegdheden van de president flink uit te breiden. CHP-leider Kılıçdaroğlu zei tegen Habertürk TV: 'Ik zeg dit in alle oprechtheid: premier Ahmet Davutoğlu is echt bereid te gaan zitten en een coalitie te vormen. Maar de persoon die op dit moment president is, staat het niet toe.'

Electoraal gewin
Tegenstanders van Erdogan beschuldigen hem er ook van dat hij het conflict met de Koerdische Arbeiderspartij PKK laat oplaaien voor electoraal gewin. Bij de verkiezingen in juni haalde de Koerdische partij HDP de kiesdrempel van 10 procent; goed voor 80 zetels. Hierdoor kreeg de AK-partij geen absolute meerderheid in het parlement. Door het conflict met de Koerden weer op te laten laaien, zou Erdogan de pro-Koerdische oppositie de wind uit de zeilen willen nemen. Volgens de regering is de PKK zelf verantwoordelijk voor het geweld.

Kılıçdaroğlu geeft Erdogan de schuld van het vastlopen van de onderhandelingen met de PKK. 'Erdogan is de voornaamste reden dat het vredesproces is ontspoord', zegt de CHP-leider. 'Als het de bedoeling is het land door middel van bloedpolitiek naar verkiezingen te leiden; de prijs daarvoor zou extreem hoog zijn.'

'President Erdogan blokkeert vorming coalitie'
'President Erdogan blokkeert vorming coalitie'