Heineken stuwt AEX, Chinese beurs zakt

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandagochtend met een kleine winst geopend. De andere Europese effectenmarkten begonnen vrijwel onveranderd. Tegenvallende Chinese industriecijfers zorgden voor enige koersdruk. Op Beursplein 5 vielen de halfjaarcijfers van bierbrouwer Heineken in de smaak bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 0,2 procent hoger op 496,44 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 733,59 punten. De beurzen in Londen en Parijs en Frankfurt stonden tot 0,2 procent lager.

Heineken was de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 2 procent. De brouwer bracht in het eerste halfjaar meer bier aan de man. In Europa was sprake van een teruglopende bierafzet, maar dat werd meer dan goedgemaakt door stevige verkoopplussen in opkomende markten. Heineken rekent erop ook komende maanden meer bier te verkopen.

China
De aandelenbeurzen in China gingen maandag verder omlaag. De stemming werd gedrukt door tegenvallende cijfers over de activiteit in de omvangrijke Chinese industrie. De Shanghai Composite Index, die afgelopen maand de slechtste beursmaand kende in zes jaar, stond tussentijds 2,5 procent in de min.

Uit een rapport van Caixin Media en onderzoeksbureau Markit Economics bleek maandag dat de Chinese industrie in juli is gekrompen. De Chinese overheid meldde afgelopen weekeinde al dat de groei van China's grote industriële bedrijven vorige maand onverwacht tot stilstand is gekomen. De teleurstellende cijfers versterken de mening dat de Chinese economie behoefte heeft aan meer stimuleringsmaatregelen.

De andere aandelenmarkten in het Verre Oosten begonnen ook met verliezen aan de nieuwe beursmaand. De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent lager op 20.548,11 punten. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1 procent en de Kospi in Seoul verloor 1,1 procent. De All Ordinaries in Sydney leverde 0,5 procent in.

Heineken stuwt AEX
Heineken stuwt AEX (Foto: ANP)