WK Zwemmen dag 2: Sprintkanonnen en wereldrecords

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Nederlanders

De eerste Nederlandse van vandaag is Maaike de Waard in de vijfde serie op de 100 meter rugslag. Het zou voor de tiener een knappe prestatie zijn om zich te plaatsen voor de halve finales, want dit jaar staat ze slechts op de 93e plek op de wereldranglijst. Schoolslagzwemster Moniek Nijhuis komt in actie in de series van de 100 meter, waar verwacht mag worden dat ze de halve finale wel kan halen. 's Avonds zal het dan echter wel moeilijk worden om ook de eindstrijd te bereiken tegen onder meer de Litouwse favoriete Ruta Meilutyte en de Russische Yuliya Efimova, terug van een dopingschorsing.

Er staan vandaag twee Nederlandse mannen aan de start van de series op de 200 meter vrije slag: Kyle Stolk en Sebastiaan Verschuren. Stolk staat net buiten de beste vijftig van de wereld, maar Verschuren kwam met 1:46,07 onlangs in de buurt van zijn persoonlijk record en is dit jaar de nummer zes van de wereld. Met het ontbreken van onder meer de geblesseerde toppers Kosuke Hagino en Yannick Agnel moet het voor Verschuren mogelijk zijn om 's avonds de finale te bereiken.

De laatste Nederlandse die in de series in actie komt is Sharon van Rouwendaal, zondag winnares van het zilver op de 400 meter. Dit keer wachten al de series van de 1500 meter, waarop een plek bij de beste acht zeker mogelijk moet zijn voor Van Rouwendaal. 

Verschuren lijkt in uitstekende vorm te verkeren en hoopt de finale te bereiken op de 200 meter vrije slag (Foto: Getty)

Finales

Er worden vandaag geen finales gezwommen met Nederlandse deelname, maar er staan wel een aantal mooie nummers op het programma. Te beginnen met de 100 meter schoolslag bij de mannen, waar wereldrecordhouder Adam Peaty uit Groot-Brittannië hoopt om de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh van zich af te houden. Een wereldrecord valt niet uit te sluiten, net als op de 100 meter vlinderslag bij de dames. Sarah Sjöström zwom zondag in de halve finales al de drie jaar oude toptijd uit de boeken en lijkt hard op weg om dat record nog eens aan te scherpen. 

Op de 50 meter vlinderslag lijkt Cesar Cielo uit Brazilië niet in de vorm te zijn die nodig is om zijn wereldtitel te verdedigen. Florent Manaudou maakte in de halve finales grote indruk en lijkt voor Frankrijk een goede kans te maken, terwijl Nicholas Santos de Braziliaanse eer toch hoopt te verdedigen. De 200 meter wisselslag bij de vrouwen zal waarschijnlijk een show worden van de Hongaarse Katinka Hosszu, die grote indruk maakte in de series en de halve finales, met enkele van de snelste tijden ooit gezwommen.

Sprintkanon Florent Manaudou gaat in Kazan voor minstens twee keer individueel goud, vandaag te beginnen met de 50 meter vlinderslag (Foto: Getty)