EL: Uitslag Southampton - Vitesse

Het vernieuwde Vitesse staat volgende week voor een loodzware opgave om voor eigen publiek te zorgen dat er komend seizoen nog Europees gevoetbald gaat worden. De club uit Arnhem verloor donderdagavond het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League vrijwel kansloos van Southampton, de club van trainer Ronald Koeman: 3-0.

Voor het Nederlandse publiek was Southampton donderdag waarschijnlijk de meest herkenbare ploeg. De trainers Ronald en Erwin Koeman lieten Jordy Clasie en Maarten Stekelenburg debuteren. Oud-Feyenoorder Graziano Pellè en Dusan Tadic, ex-speler van FC Groningen en FC Twente, begonnen ook in de basis. Trainer Peter Bosz stelde slechts twee Nederlanders op in de basis, evenveel dus als zijn collega bij Southampton. De basisspelers van Southampton speelden bovendien bij elkaar meer eredivisieduels dan de basiself uit Arnhem, zochten de statistici uit.

Vitesse nam deze zomer afscheid van dragende spelers als Jan-Arie van der Heijden, Davy Pröpper, Marko Vejinovic en Bertrand Traoré. Trainer Bosz staat wederom voor de opgave om met een nieuwe selectie een team te bouwen. Hij lijkt met nieuwelingen als Lewis Baker en Isaiah Brown aardig op weg, maar Southampton was simpelweg een maatje te groot.

Goede assist

Pellè opende in de 36e minuut de score met een prachtige, onhoudbare knal na een goede assist van Sadio Mané. Kort voor rust veroorzaakte Rochdi Achenteh een onnodige strafschop. Hij beukte op de achterlijn Mané omver en ontving een gele kaart. De strafschop werd feilloos benut door Tadic. Bijna 1500 supporters uit Arnhem zagen hoe hun doelman Eloy Room in de slotfase eerst nog wel knap een uitbraak van invaller Shane Long stopte, maar vervolgens niet kon voorkomen dat de Ier in de rebound raak kopte. Clasie had inmiddels het veld verlaten, ogenschijnlijk licht geblesseerd.

Vitesse moet na de forse nederlaag in Engeland hopen op een wonder in de return volgende week in Arnhem.

Vernieuwd Vitesse onderuit tegen Southampton
Vernieuwd Vitesse onderuit tegen Southampton (Foto: ANP)