Kerry: atoomoverleg kan nog alle kanten op

Het atoomoverleg tussen Iran en de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland (P5+1) kan nog alle kanten op gaan. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondag gezegd, op de negende dag van een marathonoverleg over het Iraanse atoomprogramma.

De gesprekspartners hopen uiterlijk dinsdag - de jongste deadline voor het overleg - overeenstemming te bereiken over de inperking van het Iraanse atoomprogramma. In ruil voor die inperking wordt Iran verlichting en uiteindelijk opheffing van internationale sancties in het vooruitzicht gesteld. De buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, zei zondag dat een overeenkomst 'nabij' is, maar Kerry was terughoudender. "Bij de meest cruciale onderwerpen zijn we zijn nog niet waar we moeten zijn", aldus Kerry.

De gesprekken leken dit weekeinde voorspoedig te verlopen. Bronnen in Wenen zeiden zaterdag dat de partijen eruit leken te zijn over de manier waarop en hoe snel de sancties tegen Iran zouden worden versoepeld. Maar er zijn nog andere twistappels, zoals de voorwaarden voor internationale inspecties in Iran en beperkingen op het Iraanse atoomonderzoek.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zei dat de contouren van een deal zich 'scherper' beginnen af te tekenen, maar gebruikte dezelfde voorzichtige bewoordingen als Kerry. "Er is nog steeds een kans op een gebrek aan moed of bereidwilligheid om bruggen te slaan en nader tot elkaar te komen."