Nummerdor/Varenhorst verliezen finale WK beachvolleybal

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zijn er op de Hofvijver in Den Haag net niet in geslaagd om wereldkampioen beachvolleybal te worden. In een spectaculaire finale werd er in drie sets nipt verloren van het Braziliaanse duo Bruno Schmidt en Alison Cerutti. De Nederlanders kregen in de derde sets liefst vijf matchpoints, maar deze kon niet worden benut door het duo.

De eerste set was overduidelijk voor Nummerdor en Varenhorst. Vooral Varenhorst was de uitblinker aan Nederlandse kant. Supporters Koning Willem Alexander en Koningin Maxima zagen dat de lange man drie aces sloeg en ook nog eens zes blocks maakte aan het net. Mede daardoor werd de set overtuigend gewonnen met 21-12.

Aan het begin van de tweede set namen de Nederlanders gelijk een 3-0 voorsprong, maar verloren gaandeweg de set steeds meer de controle. Bruno en Alison kregen steeds meer vat op het spel en wisten Varenhorst vaker te vermijden. De set ging dan ook met 14-21 naar het Braziliaanse duo, dat daarmee een beslissende derde set afdwong.

In die beslissende set hadden Varenhorst en Nummerdor constant een (kleine) voorsprong, maar Alison en Bruno wisten weer terug te komen tot 10-10. Op 13-13 maakte het duo een bijna cruciale fout door een service verkeerd in te schatten. Het eerste Braziliaanse wedstrijdpunt werd echter niet benut, waarna Varenhorst het Nederlandse duo op matchpoint bracht na een goed block, echter werd dat punt ook niet afgemaakt.

Nederland hield daarna continue het psychologische voordeel door telkens weer op een wedstrijdpunt te komen, maar vijf wedstrijdpunten waren niet aan het duo besteed. De Brazilanen kwamen bij 20-21 op hun derde wedstrijdpunt en wisten deze af te maken. Zij werden daarmee de opvolgers van Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer, die in 2013 de titel behaalden.

Christiaan Varenhorst (r) met blok op de bal van Alison Cerutti. (Pro Shots/Kay int Veen)
Christiaan Varenhorst (r) met blok op de bal van Alison Cerutti. (Pro Shots/Kay int Veen)