Gevalletje eerwraak in Zeeland: 19 jaar geëist

Hamza D. (52) en Hassan D. (26) hebben 19 jaar cel tegen zich horen eisen bij de rechtbank in Middelburg, meldt de PZC. De vader en zoon worden verantwoordelijk gehouden voor een gevalletje eerwraak: de liquidatie van de 24-jarige wegwerker Muzekka Bozkurt uit Dordrecht.

Het slachtoffer werd op woensdag 25 september 2013 met drie pistoolschoten om het leven gebracht. Hij was die ochtend als wegwerker aan het werk bij de aanleg van de vernieuwde N61 bij IJzendijke.

De reden van de liquidatie: Bozkurt had een relatie met de dochter en zus van de verdachten. Omdat zij de eer van de familie had geschonden, is Bozkurt om het leven gebracht, redeneert de officier van justitie.

De officier denkt dat Hassan D. de dodelijke schoten heeft gelost, maar vader Hamza heeft vervolgens de schuld op zich genomen. Er is ook nog twee maanden cel geëist tegen een derde verdachte: Hüsnü D. (49). Die man zou de 'intellectuele dader' zijn, maar daar is onvoldoende bewijs voor.

Update 17.56 uur:
We lopen iets achter de feiten aan, blijkt nu. Hassan D. heeft tegenover een bewaker in gevangenis Torentijd bekend dat hij de moord heeft gepleegd. Dat werd vrijdag onverwacht meegedeeld tijdens de rechtszitting in Middelburg. Tot nu toe heeft Hassan zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht.

De bewaker wordt nu door de recherche gehoord. De rechtbank bekijkt of de rechtszaak moet worden aangehouden om de nieuwe ontwikkeling eventueel mee te nemen. De rechtbank kan ook besluiten om de behandeling gewoon voort te zetten en de onverwachte bekentenis voor kennisgeving aan te nemen.