Hockeyheren moeizaam langs Japan, kwartfinale HWL tegen Spanje

De hockeymannen hebben de groepsfase in de derde ronde van de Hockey World League in Argentinië winnend afgesloten. Nederland had het lang moeilijk met tegenstander Japan, maar won dankzij treffers van Billy Bakker (tweemaal) en Mink van der Weerden met 3-1. Donderdag speelt Oranje de kwartfinale. De tegenstander in de kwartfinale wordt Spanje.

Oranje was op oorlogssterkte tegen de nummer zestien van de wereld. Constantijn Jonker keerde terug in de ploeg van bondscoach Max Caldas, nadat hij de vorige wedstrijd wegens een fikse verkoudheid miste. Ook Valentin Verga, die gisteren wegens een lichte teenblessure niet trainde, draaide gewoon mee bij het Nederlands elftal.

De start van Oranje was perfect: na 52 seconden zette Billy Bakker de eerste kans van de wedstrijd om in een treffer. Nederland kon dat prima begin niet doorzetten en zag Japan na zes minuten gelijkmaker uit een strafcorner. Toshiro Tachibana sloeg toe uit de rebound.

Japan maakte het Nederland vervolgens bijzonder lastig. De Aziaten kregen in de eerste twee kwarten de meeste schotkansen (vijf om vier) en gingen veel zorgvuldiger om met hun balbezit. De defensie van Oranje rammelde meerdere malen. Nederland was slordig in de passing en had niet de snelheid en de rust om Japan aan het wankelen te brengen. De enige strafcorner werd door Van der Weerden op de Japanse goalie gepusht.

Diezelfde Van der Weerden maakte direct na rust een pijnlijk slippertje, waardoor spits Kenta Tanaka oog in oog met doelman Jaap Stockmann kwam te staan. De goalie van Bloemendaal redde bekwaam. Oranje creëerde weinig en kwam met wat fortuin op een 2-1 voorsprong: een voorzet van Kemperman werd slecht verwerkt door Japan en Bakker profiteerde gretig.

Blijkbaar gaf die treffer lucht aan het zoekende Oranje, dat een aardig vierde kwart speelde. Daarin viel de derde Nederlandse goal. Van der Weerden benutte de tweede cornerkans wel en zette de 3-1 eindstand op het scorebord.

Over twee dagen treft Nederland, als groepswinnaar van groep A, de nummer vier van groep B; Spanje. Bij winst plaatst de ploeg zich zo goed als zeker voor de Olympische Spelen in Rio de Janairo. Bij verlies is plaatsing voor de Spelen heel ver weg.