Scorende Dost wint DFB Pokal met Wolfsburg na zege op Dortmund

Jürgen Klopp is er niet in geslaagd zijn heldenstatus bij Borussia Dortmund te verstevigen. Bas Dost en VFL Wolfsburg verstierden het afscheidsfeest en grepen de DFB Pokal: 1-3.

Dankzij Pierre-Emerick Aubameyang kende Dortmund nog een uitstekende start in het Olympiastadion in Berlijn. De spits trof doel door op aangeven van Shinji Kagawa uit de draai raak te schieten. Wolfsburg leek daarna direct te reageren toen Ivan Perisic de bal knap kreeg aangespeeld van Bas Dost, maar doelman Mitchell Langerak lag op tijd in de hoek.

Dortmund nam vervolgens het heft in handen en ging opzoek naar de verdubbeling van de score. Dat doelpunt kwam er alleen niet, omdat Marco Reus van dichtbij faalde en Wolfsburg daarna binnen tien minuten de rollen omdraaide. Luiz Gustavo reageerde namelijk alert op een door Langerak slecht verwerkte vrije trap van Naldo, waarna Kevin de Bruyne met een strak afstandsschot zijn ploeg op voorsprong zette: 1-2.

De Belg eerde tijdens het vieren van het doelpunt zijn in januari overleden land- en ploeggenoot Junior Malanda, die om het leven kwam bij een auto-ongeluk. De Bruyne wees nadrukkelijk op het hartje op zijn shirt, met daarin het rugnummer 19; het nummer dat Malanda droeg.

Ondanks dat Dortmund en Wolfsburg aan elkaar gewaagd bleven, slaagde Dost erin de score uit te breiden. De Nederlander liep slim uit de rug van Subotic en kopte prima de 1-3 achter Diego Benaglia.

Van een comfortabele voorsprong was echter geen sprake. De tweede helft ging namelijk verder waarmee de eerste was geëindigd: een hoog tempo, voldoende kansen en vermakelijk om naar te kijken. Zo raakte Kagawa de paal en miste Daniel Caligiuri tot twee keer toe namens Wolfsburg oog in oog met Langerak. Tot een slotoffensief bleek Dortmund alleen niet instaat, waardoor Wolfsburg voor het eerst in de clubgeschiedenis de beker in de wacht sleepte.

Klopp kreeg daarmee niet het afscheid dat hij verdiende op basis van zijn prestaties bij Dortmund in de afgelopen jaren. De trainer sloot af zonder prijs, al plaatste de club zich nog wel voor Europees voetbal. Wolfsburg kende daarentegen één van de beste seizoen uit de clubhistorie. De kwartfinale in de Europa League, de tweede plaats en kwalificatie voor de Champions League en nu dus voor het eerst de DFB Pokal. Een droom voor de club uit de industriestad. En ook een droom voor Dost, die na de winter een ongekende wederopstanding beleefde bij Wolfsburg.

Bas Dost juicht na zijn treffer tegen Dortmund. (PRO SHOTS/Witters)
Bas Dost juicht na zijn treffer tegen Dortmund. (PRO SHOTS/Witters)