Opnieuw ritzege voor Aru na slechte dag Contador

Fabio Aru heeft in de Giro d'Italia de rit over de gevreese Finestre gewonnen. De Italiaan van Astana reed op de slotklim weg uit een kopgroep en boekte daarmee zijn tweede zege op rij. Leider Alberto Contador kende een slechte dag, maar zag zijn leidende positie niet in gevaar komen. Steven Kruijswijk eindigde als vijfde en klom naar de zevende plaats in het klassement.

Op de Finestre was Ilnur Zakarin de enige die overbleef van een vroege kopgroep. Een selecte groep renners, met daarbij de toppers van het klassement, bleef op twee minuten hangen van de koploper, totdat onder meer Steven Kruijswijk enkele speldenprikken uitdeelde. Mede daardoor werd de groep behoorlijk uitgedund en moest onder meer Giovanni Visconti (leider in het bergklassement) en zijn ploeggenoot Benat Intxausti (derde) lossen.

Uit de kleiner geworden groep reed vervolgens Mikel Landa weg op het onverharde deel van de berg en kwam enkele kilometers voor de top aansluiten bij Zakarin. In de groep daarachter was onder andere Ryder Hesjedal erg actief en werd er versneld toen bleek dat leider Contador een mindere dag leek te hebben. Helaas moest ook Kruijswijk Hesjedal, Fabio Aru en Rigoberto Uran laten lopen, waardoor hij te weinig punten op de Finestre wist te pakken om de bergtrui binnen te kunnen halen.

In de afdaling wist de renner van Lotto-Jumbo weer aan te sluiten bij de drie man ervoor, waarna ze aan de voet van de klim naar Sestrière weer aansluiting vonden bij Landa en Zakarin, die al snel weer moest lossen. Contador volgde daar alleen op ruim één minuut. Het duurde lang totdat er weer actie was op de slotklim, totdat Aru op twee kilometer van de finish ervandoor ging en in eerste instantie alleen Uran mee kreeg. Die moest bij een tweede versnelling direct lossen, waardoor Aru aleen richting zijn tweede ritzege op rij kon rijden.

Hejedal eindigde op achttien seconden als tweeed, terwijl Kruijswijk op ruim een halve minuut vijfde werd en klom mede daardoor naar de zevende plek in het klassement.. Contandor verloor uiteindelijk ruim twee minuten en bleef daarmee ruim eerste in het klassement.