Blatter accepteert verantwoordelijkheid corruptieschandaal

Na prins Ali bin Al-Hussein heeft ook Sepp Blatter zijn laatste toespraak gehouden voor de presidentsverkiezing van de FIFA gaat beginnen. Hij herhaalde daarin vooral zijn eerdere statements en sprak onder meer over zijn verantwoordelijkheid in het corruptieschandaal.

"Dit congres heeft te maken met een enorme storm die ons de afgelopen dagen op onze grondvesten heeft doen schudden", zo opende de zittend president zijn speech. "Ik wil deze kans graag aangrijpen om tegen u te zeggen: Dankuwel. Het zou mijn genoegen zijn om verder te mogen werken met u allemaal. We hebben geen revolutie nodig, maar we hebben altijd evoluties nodig."

Over zijn verantwoordelijkheid in het corruptieschandaal was hij kort: "Ik word verantwoordelijk gehouden voor de huidige storm. Ok, dat accepteer ik, ik neem het op mijn schouders, ik accepteer deze verantwoordelijkheid." Verder zei de Zwitser, zoals ook bij eerdere verkiezingen, dat hij na de komende termijn een 'sterke FIFA' over wil dragen. "Ik wil zorgen voor een sterke FIFA, een schitterende FIFA, maar ik heb jullie nodig. Ik kan het niet alleen."

Net als prins Ali is ook Blatter van plan om veranderingen door te voeren. "We gaan dingen veranderen en daar beginnen we morgen mee. Ik zal een speciaal ambt instellen, een departement voor professioneel voetbal. Daarnaast hebben wij de verplichting om te vechten tegen corruptie, we moeten ons 'huis' beschermen tegen alle soorten van inmenging en criminaliteit."

De oude Zwitser eindigde zijn derde toespraak van de dag met een persoonlijke noot. "Jullie kennen mij allemaal al, ik hoef mijzelf niet voor te stellen. Ik weet dat ik op jullie kan rekenen. Ik vind dat mijn tijd bij FIFA erg kort is geweest, ik zou langer willen blijven. Ik ben bij jullie en ik wil bij jullie blijven. Ik wil met jullie verder. Voetbal heeft een sterke, een ervaren leider nodig", waarmee Blatter zijn toespraak afsloot, gevolgd door een bescheiden applaus en het begin van de eerste stemronde.