Merkel over dreigend Brexit: 'Waar een wil is is een weg'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat de Europese Unie serieus naar de hervormingswensen van de regering van Groot-Brittannië zal kijken. Het proces naar het door de Britse premier David Cameron beloofde in/uit-referendum zal de unie 'begeleiden'.

Het Verenigd Koninkrijk wil minder bemoeienis van de Europese Unie, onder meer op het vlak van (interne) immigratie. Premier Cameron is na een bezoek aan Nederland, een belangrijke bondgenoot, vrijdag in Duitsland in het kader van een bliksembezoek om steun voor hervormingen bijeen te harken

"Waar een wil is, is een weg", zei Merkel in een gezamelijke persconferentie met Cameron, een uitspraak die zowel richting de Britten als richting de unie kan worden opgevat. Het Britse lidmaatschap is volgens haar van groot belang voor de EU.

Tegelijkertijd zitten een hoop landen niet op een nog verder gaande 'speciale behandeling' van het Verenigd Koninkrijk te wachten. Onder premier Margaret Thatcher werden immers verschillende uitzonderingen afgedwongen, waaronder een verlaging van de contributie die het land betaalt.

Het in/uit-referendum, uiterlijk in 2017 te houden, werd door Cameron aan de inwoners van Groot-Brittannië beloofd as reactie op de toenemende populariteit van de UK Independence Party, waarnaar al verschillende leden van zijn Conservatieve Partij overstapten.

Merkel tegen Cameron: Waar een wil is is een weg
Merkel over dreigend Brexit: 'Waar een wil is is een weg' (foto: AP)