Journalist in Iran achter gesloten deuren berecht

In Iran heeft dinsdag de eerste zitting plaatsgehad van het proces van de Iraans-Amerikaanse correspondent van The Washington Post. De zaak tegen de 39-jarige Jason Rezaian wordt door het Revolutionaire Hof achter gesloten deuren behandeld.

Rezaian staat volgens het staatspersbureau IRNA terecht op beschuldiging van 'spionage voor de vijandige regering van de Verenigde Staten' en propaganda tegen de Islamitische Republiek. IRNA gaf verder geen bijzonderheden en het is nog niet bekend wanneer de volgende zitting plaatsheeft. Volgens The Washington Post kan Rezaian tien tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Rezaian, zijn Iraanse vrouw Yeganeh Salehi en twee fotojournalisten werd op 22 juli in Teheran opgepakt. De drie anderen werden later vrijgelaten, maar volgens de advocaat van Rezaian moeten Salehi en een van de fotografen eveneens terechtstaan.

Salehi wilde wachtende journalisten niet te woord staan toen zij dinsdag na de zitting het gerechtsgebouw verliet. Zij hield een doek voor haar gelaat toen ze in een taxi stapte en wegreed, met naast haar op de achterbank een oudere vrouw.

Rezaian werd geboren in de Verenigde Staten en woonde daar het grootste deel van zijn leven. Hij heeft de Amerikaanse en Iraanse nationaliteit, maar Iran erkent voor zijn staatsburgers geen andere nationaliteit.

De VS hebben herhaaldelijk bij Iran aangedrongen op de vrijlating van Rezaian en andere Amerikanen die in Iran gevangen zitten, onder meer in de marge van de onderhandelingen over het atoomprogramma van Iran. Iran en de betrokken wereldmogendheden hopen die onderhandelingen eind juni af te ronden.