Moeder ontmoet gestolen baby na 41 jaar

Een bijzondere ontmoeting op het vliegveld van de Chileense hoofdstad Santiago: de 61-jarige Nelly Reyes ontmoette daar voor het eerst haar bloedeigen zoon Travis Tolliver. De vrouw kreeg na haar bevalling, 41 jaar geleden, te horen dat de baby was overleden. In werkelijkheid werd de baby gestolen, zoals vaker gebeurde bij ongehuwde moeders.

De gestolen baby groeide op in de Verenigde Staten. Recent hebben moeder en zoon elkaar voor het eerst ontmoet. Zij spreekt geen Engels, hij geen Spaans, maar de beelden spreken boekdelen. CNN schrijft dat de vrouw een bordje bij zich had met de tekst: 'Liefdevol wachten op Travis, je moeder Nelly en familie'. Ze werd vergezeld door twee kleinkinderen.

'Overleden'
De toen 19-jarige Nelly Reyes beviel op 15 november 1973 in het ziekenhuis van een baby. Meteen daarna vertelde een verpleegster dat het jongetje een hartaandoening had en dat hij het waarschijnlijk niet zou halen. Niet veel later volgde het bericht dat de baby was overleden. De vrouw kreeg ondanks een smeekbede nooit het lichaam van haar zoontje te zien en ontving ook geen overlijdensakte. Inmiddels is duidelijk waarom: enkele uren na de geboorte werd de baby gestolen.

Travis Tolliver, die in de Verenigde Staten opgroeide, heeft altijd geweten dat hij geadopteerd was. Hij en zijn adoptieouders kregen te horen dat zijn biologische moeder hem vrijwillig had afgestaan. Toch ging Tolliver op zoek. Zijn zoektocht kwam vorig jaar in een stroomversnelling: Tolliver kwam in contact met Chilenen en las artikelen over gestolen kinderen in het land. Diefstal van baby's gebeurde in de jaren 60, 70 en 80 regelmatig bij ongehuwde moeders. Momenteel worden honderden gelijksoortige zaken onderzocht.

Via DNA-testen wist hij zijn moeder te vinden. Tolliver blijkt in Chili ook nog vier broers en een zus te hebben. Zijn moeder was tijdens de ontmoeting bijna sprakeloos. 'Ik ga hem elke dag knuffelen. Ik houd zo veel van hem.' Tolliver probeert via een GoFundMe-pagina geld in te zamelen om samen met zijn gezin een reis naar Chili te kunnen maken. Bij CNN zijn foto's te zien van Tolliver met zijn Chileense familie en zijn eigen gezin.