Statenleden kiezen vandaag Eerste Kamer

Er zijn vandaag verkiezingen in Nederland, maar bijna niemand hoeft naar de stembus. De 570 leden van de Provinciale Staten kiezen vandaag de 75 leden van de Eerste Kamer. Om 16.00 uur maakt de Kiesraad de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen bekend in de Eerste Kamer.

In maart ging Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. De toen gekozen Statenleden gaan vandaag stemmen om de samenstelling van de senaat te bepalen. Ze stemmen in een stemhokje in de Statenzaal van hun provinciehuis. Dat gebeurt tijdens een vergadering waarvan de Commissaris van de Koning voorzitter is. In elke provincie begint die vergadering om 15.00 uur.

Eigen partij?
Statenleden zijn niet verplicht om op hun eigen partij of groepering te stemmen. Soms komt het politiek beter uit om op een ander te stemmen, zodat de coalitie of juist de oppositie een extra zetel kan krijgen. Een stem uit een provincie met veel inwoners weegt zwaarder dan een stem van een Statenlid uit een kleine provincie. Verschillende politieke partijen hebben de afgelopen weken geprobeerd om het stemgedrag van Statenleden te beïnvloeden.

De verkiezingen gaan niet altijd goed. Zo stemde D66-Statenlid Wim Cool uit Noord-Holland vier jaar geleden niet met een rood potlood, zoals verplicht is, maar met een blauwe pen. Daardoor was zijn stem ongeldig. D66 kreeg daardoor niet zes, maar vijf zetels in de Eerste Kamer. De SP kreeg één zetel meer.

Uitslag
De Statenleden krijgen de uitslag direct te horen. De commissaris leest na het stemmen alle namen voor van kandidaat-leden voor de Eerste Kamer op wie is gestemd. De griffie levert daarna de stembiljetten af bij de Kiesraad in Den Haag, die de stembiljetten uit alle provincies verzamelt. De Kiesraad maakt om 16.00 uur de uitslag bekend. De samenstelling van de Eerste Kamer is erg belangrijk voor de regeringscoalitie van VVD en PvdA. Zelfs met de constructieve oppositiepartijen (D66, ChristenUnie, SGP) meegeteld, lijken de partijen hun meerderheid in de senaat te verliezen.

Statenleden kiezen Eerste KamerStatenleden kiezen Eerste Kamer (Foto: ANP)