'EU-exit Britten is nadelig voor Nederland'

Een 'Brexit', het mogelijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, is niet alleen nadelig voor de Britten zelf. Ook de Nederlandse economie kan er schade door lijden, voorziet het economisch bureau van ING maandag.

Volgens de bank zorgt alleen de onrust vanwege het voorgenomen referendum over een Brexit al voor een groeivertraging van de Britse economie. Een vertrek kan de van de gehele EU verminderen, en daarmee de groei van Nederland. ING noemt onder meer de Nederlandse export die klappen kan krijgen. Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland.

Ook zou Nederland een bondgenoot verliezen bij het bepleiten van meer marktgeoriënteerde hervormingen in Europa, aldus de economen. In dat licht moet erop worden gewezen dat het Nederland was dat Groot-Brittannië overhaalde om zich in 1973 bij de unie aan te sluiten. De bedoeling daarvan was onder meer een tegenwicht tegen Duitsland en Frankrijk.

De Britse bevolking mag zich van de onlangs herkozen premier David Cameron uiterlijk in 2017 in een referendum uitspreken over de vraag of het land in de EU moet blijven. Maar Cameron zelf zou volgens critici eigenlijk helemaal niet op zo'n referendum zitten te wachten, en het enkel hebben beloofd om potentiële stemmers op de euroskeptische UKIP binnenboord te houden.

'EU-exit Britten is nadelig voor Nederland'
'EU-exit Britten is nadelig voor Nederland' (foto: ANP)