Separatisten Mali klagen over executies door leger

Malinese militairen hebben negen inwoners van een Toeareg-dorp in het noorden van Mali standrechtelijk en in het openbaar geëxecuteerd. Die beschuldiging heeft een alliantie van afscheidingsbewegingen vrijdag geuit.

De negen burgers waren in het dorp Tin Hama opgepakt door een gewapende groep die zij aan zij met het regeringsleger vecht, aldus de Coördinatie van de Azawad-bewegingen (CMA). Het leger zou hen vervolgens hebben terechtgesteld en hun lijken zeker vijftien uur hebben tentoongesteld.

Het leger laat weten dat het 'deze daden veroordeelt'. "We beginnen snel een onderzoek zodat we weten wat er is voorgevallen", zei woordvoerder kolonel Souleymane Maiga.

Mensenrechtenorganisaties berichtten twee jaar geleden al over wandaden van regeringstroepen tegen de burgerbevolking. Het leger spreekt die beschuldigingen tegen.

Het geweld in Mali is opgelaaid na de recente verovering van de noordelijke plaats Menaka op de Toearegs door met het leger verbonden milities. Daarop zetten de Toearegs in Midden- en Noord-Mali de tegenaanval in. Sinsdien zijn er minstens veertig doden gevallen.

De Toearegs legden in 2012 beslag op grote delen van Mali, maar moesten die vervolgens aan moslimextremisten laten. Franse troepen drongen beide terug. In Mali zijn nu blauwhelmen gelegerd om de rust en vrede te handhaven. De vredesmacht omvat ook een Nederlands contingent.

Separatisten Mali klagen over executies door leger
Separatisten Mali klagen over executies door leger (foto: ANP)