Kritiek oud-premier Major op Cameron uitgelekt

Eén dag voor de Lagerhuisverkiezingen is de Britse premier David Cameron ernstig in verlegenheid gebracht. Partijgenoot en oud-premier John Major uit flinke kritiek op de prestaties van Cameron. Dat deed hij op 28 april tijdens een exclusief partijdiner, maar daarvan zijn nu opnamen naar buiten gekomen.

De nu 72-jarige Major was tussen 1990 en 1997 premier van het Verenigd Koninkrijk. De kritiek die hij uitte tijdens een diner van de Conservative Party geldt als een mokerslag voor de verkiezingscampagne van Cameron. Mayor zegt dat Cameron faalt in het aanpakken van de groeiende ongelijkheid en het zoeken van toenadering tot etnische minderheden. Ook over de onderwijskwaliteit is hij niet mild.

'We moeten onder ogen zien dat we een behoorlijke onderklasse hebben. In delen van dit land zijn er mensen die twee generaties lang niet hebben gewerkt en hun kinderen waarschijnlijk ook niet', zegt de oud-premier. 'Hoe kan het dat we het op vier na rijkste land ter wereld zijn, maar dat vier van de armste gebieden van Europa in ons land liggen?'

Onderwijs
Sir John zei verder dat de kwaliteit van onderwijs in het Verenigd Koninkrijk niet goed genoeg is. Dat terwijl Cameron in de verkiezingscampagne juist beweert dat het onderwijssysteem is verbeterd. Major toonde zich ook bezorgd over plannen van zijn partij om de pensioenleeftijd steeds verder te verhogen. Volgens hem houden mensen met zwaar werk dat nooit zo lang vol.

De Conservative Party schoof oud-premier Major de laatste weken juist naar voren in de media om de haperende verkiezingscampagne kracht bij te zetten. De partij van David Cameron is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de Labour Party onder leiding van Ed Miliband. Beide partijen gaan gelijkop in de peilingen. Donderdag gaan de Britten naar de stembus om de 650 leden van het nieuwe Lagerhuis te kiezen.