'Volgelingen rabbijn verlaten jeugdherberg'

De honderd volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland die nog in de voormalige jeugdherberg in Oldebroek zaten, gaan daar maandagavond weg. Volgens een woordvoerster van de gemeente 'staan bussen klaar voor het vertrek', maar het is onduidelijk waar de orthodoxe joden naartoe gaan. De volgelingen waren oorspronkelijk met ongeveer 250 personen.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn had de groep tot het eind van de maandagochtend de tijd gegeven om het gebouw te verlaten. De groep volwassenen en kinderen trok vrijdag in het gebouw, waarvoor ze naar eigen zeggen 10.000 euro hebben betaald. Omdat de toestand volgens de gemeente 'onhygiënisch, brandgevaarlijk en chaotisch' was, sommeerde Hoogendoorn de volgelingen om uiterlijk maandag het terrein te verlaten.

Rabbijn Eliezer Berland (77) is in Israël veroordeeld wegens ontucht met minderjarige meisjes. De rechtbank in Haarlem bepaalde onlangs dat hij mag worden uitgeleverd, maar Berland heeft daartegen beroep aangetekend. Zolang die beroepszaak loopt, mag hij in Nederland blijven.