Australië gaat mogelijk paspoorten verkopen

Australië laat momenteel nieuwe mogelijkheden omtrent hun immigratiebeleid onderzoeken. Een van de opvallendste ideeën is het verkopen van staatsburgerschap aan immigranten voor het luttele bedrag van 50.000 Australische dollar (zo'n 35.000 euro).

Naast het betalen voor staatsburgerschap zijn er nog andere opties bedacht door de onafhankelijke denktank 'The Productivity Commision'. Zo zou er ook een jaarlijkse loterij kunnen komen, afgeleid van de Amerikaanse "green-card lottery". Het bedrag voor een paspoort omzetten naar een lening is een andere optie die wordt onderzocht.

Vooral de liberale senator David Leyonhjelm ziet het verkopen van paspoorten wel zitten. Hij ziet het als een goede financiële impuls aan de economie en hoopt dat het de belastingen kan verlagen. De minister van immigratie Peter Dutton vindt de resultaten van het onderzoek interessant, maar wil eigenlijk weinig aan het huidige beleid veranderen.

Kritiek
Ondanks dat Australië al een vrij streng immigratiebeleid kent krijgen deze plannen ook veel kritiek. Volgens de vakbonden zou zo'n regel namelijk betekenen dat er alleen mensen het land binnenkomen met voldoende geld. En dat terwijl de bedrijven voornamelijk zitten te wachten op goed opgeleid en bekwaam personeel. Mensen die al eerder zijn geëmigreerd denken dat vooral de gezinshereniging in gevaar zal komen.

Voorlopig zijn het slechts de eerste ideeën die zijn geopperd door de denktank. Zij zullen verder op onderzoek gaan naar de mogelijke gevolgen, en pas volgend jaar maart - met een proefversie in november - een eindrapport uitbrengen.

Australië gaat mogelijk paspoorten verkopen (Foto: Diana Parkhouse, flickr)
Australië gaat mogelijk paspoorten verkopen (Foto: Diana Parkhouse, flickr)