Wisselende start tafeltennisers op WK

De Nederlandse tafeltennissers zijn het WK in het Chinese Suzhou gestart met zowel negatieve als positieve punten. In het enkelspel bij de mannen haalden de drie Nederlanders allemaal het hoofdtoernooi niet, terwijl het bij het dubbelspel een stuk beter ging.

Laurens Tromer deed het in de kwalificaties van het enkelspel het beste. Hij won zijn eerste groepswedstrijd doodsimpel met 4-0 van de Nepalees Deep Saun. De derde speler in de groep, Ojo Onaolapo uit Nigeria, kwam niet opdagen en dus kreeg Tromer ook daar de zege. Hij won zodoende zijn groep, waardoor hij in de knock-outfase van de kwalificatie terechtkwam. Daarin ging de Nederlander onderuit tegen Alvaro Robles, de Spaanse nummer 184 van de wereld: 1-4.

Ewout Oostwouder begon zijn kwalificatie met een 1-4 verlies tegen de Noord-Koreaan Kang Wi-hun, die in de officiële voorbeschouwing genoemd wordt als "Een onbekende Noord-Koreaan, die zijn vaak het lastigst in te schatten". Oostwouder herstelde zich daarna met een 4-0 overwinning op de Let Olegs Kartuzovs. Dat bleek echter niet voldoende, want Oostwouder werd tweede in de groep en was dus klaar.

Rajko Gommers begon met een 4-1 overwinning op Amar Malla uit Nepal, maar dolf vervolgens het onderspit tegen de Litouwer Alfredas Udra: 2-4. Daarmee was het enkelspel ook voor Gommers afgelopen.

Een naam die veel aandacht trok in de kwalificaties was de Nigeriaan Segun Toriola, die al liefst zes keer deelnam aan de Olympische Spelen. Hij won zijn groep en vocht zich in de knock-outfase langs Lionel Weber uit Zwitserland. De 40-jarige Afrikaanse legende moet zich nog wel door de rest van de kwalificatie worstelen. Namens België probeert Robin Devos zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi.

In het dubbelspel bij de mannen ging het een stuk beter voor de Nederlanders. Gommers en Tromer rekenden in de eerste kwalificatieronde met 3-0 simpel af met de Kosovaarse kampioenen Baton en Linor Citaku. Vervolgens moest het Zwitserse duo Elia Schmid/Lionel Weber er eveneens met 3-0 aan geloven. In de laatste kwalificatieronde werd het iets lastiger tegen het Montenegrijnse duo Luka Bakic en Irfan Cekic, maar met een 3-1 zege plaatsten Gommers en Tromer zich voor de eerste ronde van het hoofdtoernooi op het WK.

Later op maandag begint het hoofdtoernooi in het gemengd dubbelspel, waar Nederland vertegenwoordigd zal worden door twee duo's: Tromer en Britt Eerland nemen het op tegen Gonzalo Lorenzetti en zijn jongere, maar hoger geklasseerde zus Maria. Oostwouder en Li Jiao starten tegen de Nigeriaanse legende Segun Toriola en zijn partner Olufunke Oshonaike.