Valverde wint ook Luik-Bastenaken-Luik

Alejandro Valverde heeft zondag de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard van Movistar won de sprint van een eerste groep voor de Fransman Julian Alaphilippe en Joaquim Rodriguez, eveneens afkomstig uit Spanje. Valverde won woensdag al de Waalse Pijl. Het is de derde keer dat hij Luik-Bastenaken-Luik wint. Pieter Weening was de beste Nederlander. De renner van Orica-GreenEdge bereikte als veertiende de finish in Ans.

Topfavorieten als de Australiër Simon Gerrans en de Ier Daniel Martin, winnaars in respectievelijk 2014 en 2013, waren op zo'n veertig kilometer voor de streep betrokken bij een massale valpartij. Op dat moment reden de Est Tanel Kangert en de Italiaan Michele Scarponi, beiden van Astana, en de Colombiaan Johan Chaves op kop. In de beklimming van de Roche-aux-Faucons werden zij afgelost door de Tsjech Roman Kreuziger en de Italiaan Giampaolo Caruso.

In de regen kwam op de Saint-Nicolas, de tiende helling, een groep van tien voorop. Daaruit probeerde de Spanjaard Daniel Moreno in het laatste hellende stuk naar Ans te ontsnappen. Valverde werd gedwongen de achtervolging op zich te nemen met Moreno's ploeggenoot Rodriguez in zijn wiel.

Valverde dichtte het gat met in zijn kielzog een aantal renners en was in de sprint oppermachtig. "Het was lastig. Ik moest Moreno terugpakken maar had ook Rodriguez in mijn wiel", vertelde de winnaar die vorige week al tweede werd in de Amstel Gold Race. "Ik ben uiteraard dik tevreden."

Alejandro Valverde ook de beste in Luik (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Alejandro Valverde ook de beste in Luik (PRO SHOTS/George Deswijzen)