Elke school in VS krijgt gratis dvd van Selma

Producent Paramount gaat elke school in de Verenigde Staten een dvd sturen van de film Selma. Dat meldt het magazine Time. Regisseur Ava DuVernay kondigde de opmerkelijke geste deze week aan tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties.

De mede door Oprah Winfrey geproduceerde film, die vorige maand een Oscar in de wacht sleepte, vertelt over een grote protestmars die Martin Luther King in 1965 organiseerde in het Amerikaanse stadje Selma. Hier kwam het tot een gewelddadige confrontatie tussen de blanke politie en de zwarte demonstranten. De beelden van dit oproer schokten het land en leidden uiteindelijk mede ertoe dat het stemrecht van Afro-Amerikanen op federaal niveau werd vastgelegd in de grondwet.

Met het initiatief wil regisseur DuVernay de nieuwe generatie Amerikanen bewust maken van zijn eigen geschiedenis en de vele horden die moesten worden genomen voordat iedereen in de VS stemrecht had. Veel critici trokken toen de film uitkwam ook een parallel tussen het geweld in Selma en de reeks recente incidenten waarbij vaak ongewapende Afro-Amerikanen omkwamen door politiegeweld.