Minister Ploumen naar Oekraïne

Lilianne Ploumen (PvdA), minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is maandag en dinsdag in Oekraïne. Dat liet het ministerie zondag weten.

De minister zal in het land op de Internationale Support Conferentie haar steun uitspreken voor het hervormingsproces dat is ingezet door de regering van premier Arseni Jatsenjoek. Ploumen: "Na de politieke omwenteling vorig najaar, waarin de bevolking koos voor een nieuwe koers, is het zaak dat de regering vasthoudt om prioriteit te blijven geven aan democratische waarden, goed bestuur en mensenrechten. De internationale gemeenschap, en dus ook Nederland, kan zich daarbij niet afzijdig houden.''

Volgens Ploumen zijn hervormingen en internationale solidariteit essentieel. "Via onder meer het IMF, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) en andere instellingen - waarvan Nederland een belangrijke donor is - heeft het land al de nodige miljardensteun gekregen", aldus een verklaring.

"Momenteel gaat het niet om meer geld, maar om de juiste inzet ervan. Het is daarbij belangrijk dat de regering de juiste stappen blijft zetten en draagvlak daarvoor heeft en behoudt bij de bevolking", aldus Ploumen.