Nek-aan-nekrace Tories en Labour in Britse peilingen

Anderhalve maand voordat de Britten een nieuw Lagerhuis kiezen, staan de Conservative Party en Labour op gelijke hoogte in de peilingen. UKIP, de partij van de EU-criticus Nigel Farage, zakt juist weg.

Volgens de nieuwste peiling van The Daily Mail kunnen de Tories van premier David Cameron rekenen op 35 procent van de stemmen; ongeveer een procent minder dan bij de verkiezingen in 2010. De Labour Party, onder leiding van Ed Miliband, zou hetzelfde percentage kiezers trekken; in 2010 was dat nog 29 procent.

De UK Independence Party van Nigel Farage zakt in de peilingen weg naar 10 procent van de stemmen; het laagste niveau sinds 2013. De Liberal Democrats, die nu samen met de Tories een regeringscoalitie vormen, staan er slecht voor. De partij van Nick Clegg haalde in 2010 nog 23 procent van de stemmen, maar stevent nu af op een score rond 8 procent. Clegg denkt echter dat zijn partij het in mei stukken beter gaat doen.

Zetels
Dat de Tories en Labour in de peilingen even groot zijn, betekent niet dat beide partijen even goede papieren hebben. Op vragen als 'Met wie is het land beter af' en 'Wie is beter voor de economie' scoort zittend premier Cameron beter dan zijn sociaal-democratische opponent Miliband.

De percentages zeggen ook niet alles over het aantal zetels dat de partijen uiteindelijk behalen bij de parlementsverkiezingen. Het Verenigd Koninkrijk werkt namelijk met een districtenstelsel. Wie in een kiesdistrict de meeste stemmen haalt, wint de zetel namens dat district.

Verkiezingen
Wie de Britten aan de macht helpen, weten we op donderdag 7 mei. Dan worden de 650 leden van het Lagerhuis gekozen. Premier Cameron zei eerder deze week dat hij graag een tweede termijn wil, maar daarna is hij niet beschikbaar voor een derde termijn. Mede onder druk van de EU-kritische UKIP heeft Cameron een referendum over het Britse EU-lidmaatschap in het vooruitzicht gesteld; tenminste... als de Conservatieven de verkiezingen winnen.

De Britse premier David Cameron
De Britse premier David Cameron (foto: AP)