'Bill Cosby had bizarre fetisjen'

Er heeft zich nog een vrouw gemeld die zegt dat Bill Cosby haar vroeger seksueel heeft misbruikt. In gesprek met de website BuzzFeed vertelt ene Patricia dat de komiek haar ook een aantal zeer vreemde opdrachten gaf.

Meer dan dertig vrouwen beweren dat Cosby hen heeft gedrogeerd en verkracht. Al in 2005 spande een van hen een civiele rechtszaak tegen hem aan. Patricia was een van de dertien anonieme getuigen in deze zaak, die eindigde in een schikking. Zij was 22 jaar oud en wilde het maken als zangeres toen ze in 1978 door Cosby werd uitgenodigd voor een etentje bij hem thuis. Patricia vertrouwde hem volledig. Ze dacht dat zijn echtgenote ook mee zou eten, maar dat bleek niet het geval. Cosby leidde haar naar de open haard, waar ze samen aan een koffietafel gingen zitten. "Er gingen wel wat alarmbellen af, want het voelde intiem, maar ik probeerde me volwassen te gedragen", aldus de nu 59-jarige vrouw. De vele foto's van de familie Cosby in de kamer stelden haar enigszins gerust.

Cosby gaf de vrouw een drankje, waarna hij haar een oefening liet uitvoeren. Hij vroeg Patricia om te doen alsof ze een elegante koningin was terwijl er havermoutpap van haar gezicht droop. "Het was zo eng. Hij zei dat ik hem ervan moest overtuigen dat ik statig en koninklijk kon blijven bewegen, hoe ik er ook uitzag. Telkens gaf hij aan dat ik het verkeerd deed en dat ik het opnieuw moest proberen. Op dat moment begon ik me raar te voelen door het drankje. Daarna herinner ik me niks meer."

Patricia raakte bewusteloos. Toen ze weer bijkwam, lag ze naakt in de logeerkamer. Cosby droeg een badjas en stond over haar heen gebogen. Hij vertelde haar dat ze over had gegeven en was flauwgevallen en dat hij haar jurk in de was had gegooid.

"Ik geloofde hem", zegt Patricia. De vrouw vond het wel vreemd dat ze al na één drankje buiten westen was geraakt, maar een gevoel van schaamte overheerste. Patricia dacht dat de televisiester haar na dit incident niet meer zou helpen om haar showbizzcarrière van de grond te krijgen. Niets bleek minder waar: Cosby regelde acteerlessen voor haar en schreef een cheque uit voor een abonnement bij de sportschool, omdat ze volgens hem moest afvallen. De twee bleven telefonisch contact houden om over haar vorderingen te praten. In 1980 zag ze Cosby voor het laatst bij opnames van een tv-programma. Hij droeg Patricia op om hetzelfde kapsel te nemen als koningin Noor van Jordanië. Na de show wilde Cosby alleen met haar praten als ze een paar pillen zou slikken om te 'ontspannen'.

De volgende dag werd Patrica weer naakt wakker. "Ik voelde me niet lekker en wist dat iemand me gepenetreerd had. Ik had eindelijk door wat er aan de hand was." Toen ze haar mentor met haar vermoedens confronteerde, werd hij woedend. Cosby vond dat ze zich ondankbaar gedroeg en gooide haar uit zijn suite. Jarenlang hield Patricia voor zich wat er was gebeurd, omdat ze zich schaamde. "Ik dacht dat niemand me zou geloven." Ze heeft nu toch besloten om haar verhaal te vertellen, omdat ze wil dat andere slachtoffers ook uit de anonimiteit treden. "Je bent niet de enige. Je hoeft dit niet meer geheim te houden."

BuzzFeed heeft de advocaat van Cosby om een reactie gevraagd, maar kreeg die niet. De komiek weigert vooralsnog om op de beschuldigingen in te gaan.