Fatwa tegen de piramides

In Egypte is een levendige discussie ontstaan of de piramides, de sfinx en alles dat enigszins herinnert aan het pre-islamitische tijdperk met de grond gelijk moeten worden gemaakt. De reden is een fatwa die hiertoe een oproep doet.

De fatwa is afkomstig van een website aangesloten bij het ministerie van Religieuze Zaken te Qatar, het land waar in 2022 het wereldkampioenschap voetbal gespeeld gaat worden.

Hoewel de aanbeveling al in 2012 is uitgesproken, heeft de Egyptische media de discussie opnieuw opgepakt. De fatwa luidt: 'Het afbreken van de piramides en de sfinx is een religieuze verplichting", gevolgd door meer relikneuterig geblaat van dezelfde orde. De duizenden jaren oude monumenten worden binnen de islam gezien als afgoden. De aanbidding daarvan is hartstikke haram.

Moslims hoeven echter niet meteen met een hamertje richting Gizeh te rennen. De fatwa heeft namelijk rekening gehouden met de Egyptische wet die zoiets zegt als: 'mag niet'. Om die reden hoeven de Egyptische moslims zichzelf niet als zondaar te beschouwen.

De Ka'aba in Mekka heeft overigens ook een polytheïstisch voorgeschiedenis. Het is niet helemaal duidelijk of ook deze vernield dient te worden.