Veiligheidsraad dreigt met sancties Zuid-Sudan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag een resolutie aangenomen die sancties waaronder een wapenembargo mogelijk maakt tegen partijen die vrede in Zuid-Sudan dwarsbomen.

Met de maatregel hoopt de raad de partijen die deze week vredesonderhandelingen voeren in Ethiopië onder druk te zetten. Donderdag verloopt een deadline om tot een vredesakkoord te komen.

"Degenen die vrede frustreren moeten beginnen een prijs te betalen", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power. President Salva Kiir of rebellenleider Riek Machar worden niet met name genoemd, maar de resolutie stelt dat 'leiders van iedere entiteit' gestraft kunnen worden met een bevriezing van tegoeden en een reisverbod.

Zuid-Sudan wordt al meer dan een jaar geteisterd door etnisch getinte gevechten. Er zijn duizenden doden gevallen en meer dan twee miljoen mensen zijn hun woonplaatsen ontvlucht. Wapenstilstanden zijn veelvuldig verbroken.

De rebellen in Zuid-Sudan eisten dinsdag meer concessies van de regering, vooral over de verdeling van de macht in een eventuele regering van nationale eenheid. De vertegenwoordiger van Zuid-Sudan bij de VN, Francis Deng, waarschuwde de raad dat sancties contraproductief kunnen zijn. "Wat de president en de regering van Zuid-Sudan nodig hebben zijn aanmoediging en steun, geen veroordeling", zei hij.

De resolutie werd met algemene stemmen aangenomen, maar Rusland gaf zijn steun met grote tegenzin. 'Het in een hoek drukken van de protagonisten zal niets veranderen' en het vredesproces verder compliceren, zei plaatsvervangend ambassadeur Petr Iliitsjev.