Boko Haram onthoofdt 'spionnen'

De Nigeriaanse extremistische islamitische beweging Boko Haram heeft maandag een video verspreid waarin de onthoofde lichamen zijn te zien van twee mannen die ervan waren beschuldigd spionnen te zijn.

De video met de titel Oogst van Spionnen ziet er veel gelikter uit dan eerdere filmproducties van de groep. Volgens de organisatie SITE die publicaties van extremistische groepen bijhoudt leent Boko Haram ook bepaalde elementen van de gruwelvideo's van Islamitische Staat, zoals het geluid van een kloppend hart en een zware ademhaling kort voor de executie. Boko Haram liet vorige maand weten te overwegen trouw te zweren aan IS.

In de video van maandag zit een man, Dawoud Muhammad uit de stad Baga, op zijn knieën voor een aantal gewapende en gemaskerde strijders. In antwoord op vragen zegt Muhammad dat een politieagent hem vijfduizend naira (22 euro) had gegeven om te spioneren en beloofd had hem zo rijk te maken dat hij nooit meer zou hoeven te werken. De andere man heette Muhammad Awlu.

De video toont niet de feitelijke executie, maar wel de twee lichamen daarna met de hoofden los op de borstkassen.

Boko Haram publiceerde voorheen maar één onthoofding, van een Nigeriaanse straaljagerpiloot die in september vermist raakte.

Boko Haram wil in Nigeria een islamitische staat stichten. Het geweld van de groep eiste vorig jaar zeker tienduizend levens. Nog eens 1,6 miljoen mensen zijn uit hun woonplaatsen verdreven. Afgelopen augustus verklaarde de groep een kalifaat te hebben gesticht, in navolging van IS in Syrië en Irak.