Joden opgesloten in Auschwitz

In Polen is een rel ontstaan nadat een groep Joden uit Rome in het kamp Auschwitz is vastgezet. De Italiaanse Joden zouden zijn opgesloten nadat ze een interview hadden gegeven en zouden behandeld zijn als "echte criminelen".

Volgens Fabio Perugia, de woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Rome, zijn de Joden vastgezet nadat ze een interview hadden gegeven over de bevrijding van het kamp 70 jaar geleden. Nadat het interview was afgelopen "wilde de groep het kamp verlaten, maar de poort zat dicht en er waren geen bewakers aanwezig", aldus Perugia. Een van de groepsleden wist zich een weg in het ticketkantoor te banen en liet de anderen binnen. "Op dat moment ging het alarm af, en dachten we dat er eindelijk bewakers zouden langskomen om ons het kamp uit te laten".

De bewakers kwamen wel degelijk langs, maar deze hielden de Joden vast en verhoorden hen. Perugia: "Ze verhoorden ons urenlang, en behandelden ons als criminelen. Ze hebben daar geen idee over hoe ze onderscheid moeten maken tussen criminelen en een paar onschuldige Joden." De Joden hebben aan de Italiaanse overheid gevraagd de onderste steen boven te krijgen bij de Poolse autoriteiten.

Volgens de woordvoerder van het concentratiekamp, Pawel Sawicki, liep het allemaal net iets anders: "Op bewakingscamera's was te zien dat een persoon inbrak in het ticketkantoor en andere personen naar binnen liet. Het alarm ging af en een aantal bewakers is naar het ticketkantoor gestuurd. Er werd daar om ID's gevraagd, die deze personen niet wilden tonen. Toen hebben we de politie erbij gehaald, omdat dit de enige dienst is die mensen kan dwingen hun ID te tonen. Hadden deze personen netjes op de bewakers gewacht, dan was dit allemaal niet gebeurd. Auschwitz is namelijk een belangrijk erfgoed, we moeten het beschermen, daarom is er beveiliging.

Saillant detail: volgens Sawicki hadden de Italiaanse Joden ook gewoon een uitgang 150 meter verderop kunnen gebruiken. Hier stond wel een bewaker om de poort open te doen.