Elf miljard jaar oud planetenstelsel ontdekt

Wetenschappers hebben een planetenstelsel ontdekt dat meer dan twee keer zo oud is als het zonnestelsel waar de Aarde deel van uitmaakt. Het stelsel heeft vijf kleine rotsachtige planeten rondom zijn ster draaien.

De leeftijd van het heelal wordt geschat op 13,8 miljard jaar. Het ontdekte stelsel, waarvan de ster de naam Kepler-444 heeft gekregen, is 11,2 miljard jaar oud en is daarmee het oudste stelsel met planeten die op de Aarde lijken. Ter vergelijking: ons eigen zonnestelsel is 'slechts' 4,5 miljard jaar oud.

De vijf planeten zijn kleiner dan de aarde. De grootste heeft ongeveer de omvang van Venus en de kleinste net iets groter dan Mercurius. Ze staan tien keer dichter bij hun 'zon' dan de Aarde en draaien er in nog geen tien dagen omheen, waardoor leven op de planeten niet mogelijk is.

"We hebben nog nooit zoiets gezien", zegt onderzoeker Daniel Huber van de University of Sydney. "Het is zo'n oude ster en het grote aantal kleine planeten maakt deze vondst erg bijzonder. Het is uitzonderlijk dat zo'n stokoud systeem met planeten grofweg even groot van de aarde is gevormd toen het universum pas net was begonnen."

Hoofdonderzoeker Tiago Campante van de University of Birmingham benadrukte dat de vondst van zulke oude planeten een aanwijzing kan zijn dat er, ergens in het heelal, 'miljarden jaren oud leven te vinden is'.