PDC WK: Gary Anderson door, Whitlock uitgeschakeld

Zaterdagavond opnieuw vier partijen in de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Het was de avond van onder andere Terrt Jenkins, Simon Whitlock en Gary Anderson. Jenkins en Anderson speelden niet geweldig, maar wonnen wel. Whitlock zien we na de kerst niet meer terug. 

Steve Beaton (21) 0-3 Kyle Anderson
Op 1-1 in de eerste set was het Beaton die als een break wist te plaatsten. Anderson brak direct terug en kon, nadat beide spelers moeite hadden op de dubbel te vinden, alsnog de eerste set pakken.

Anderson begon steeds beter in zijn spel te komen en gaf vervolgens nog maar één leg weg. Hij won met 3-0 van Beaton en speelt in de volgende ronde tegen Andy Hamilton.

Mark McGrath 0-4 Scott Kirchner (voorronde)
Een duel tussen een Nieuw-Zeelander en een Amerikaan. Het was Kirchner die de voorronde met 4-0 wist te winnen en later vanavond aan mag treden tegen Gary Anderson.

Terry Jenkins (16) 3-1 John Weber
Jenkins begon sterk en pakte de eerste set met 3-1. In de tweede set was het Jenkins die problemen had met zijn dubbels waardoor Weber kon profiteren en pakte set twee.

Na een rommelige derde set, die met 3-0 naar Jenkins ging, was het de antiekhandelaar die de vierde set met een 15, 13 en 14-darter naar zich toe trok. Jenkins won de partij met 3-1 en speelt in de tweede ronde tegen Laurence Ryder, die Justin Pipe uitgschakelde.

Simon Whitlock (7) 1-3 Darren Webster
Whitlock heeft een matig 2014 achter de rug. De halve finale op de World Matchplay is het enige wat het noemen waard is. Webster heeft zich dit jaar via de Pro Tour voor de grote toernooien weten te kwalificeren. Een goed resultaat bleef achter. Webster pakte de eerste set met 0-3.

Via dubbel 5 pakte Webster ook de eerste leg van de tweede set. Via tops kon Whitlock ook zijn eerste leg pakken. Het werd 2-2 en beide heren misten enkele dubbels in de laatste leg. Uiteindelijk kon Whitlock een 2-0 achterstand in sets voorkomen door dubbel 10 uit te gooien.

De opleving van Whitlock bleek van korte duur. The Wizard won geen leg meer verloor de partij met 1-3, vorig jaar haalde hij nog de halve finale. Webster speelt na de kerst tegen Dean Winstanley of Wayne Jones.

Gary Anderson (4) 3-1 Scott Kirchner
In de eerste set hield iedere speler zijn leg waardoor Anderson de set pakte met 3-2. Kirchner trok de stand gelijk door de tweede set met 0-3 te winnen.

Anderson kwam 2-0 voor in de derde set en leek de set te pakken. Kirchner kwam wonderbaarlijk terug en kreeg zelfs pijlen om de set te grijpen, hij gooide dubbel elf echter niet uit. Anderson benutte zijn dubbel wel en kwam 2-1 voor. De vierde set ging met 3-1 naar Anderson en won daarmee de partij. Hij speelt in de volgende ronde tegen Jelle Klaasen.

Zondag opnieuw een dubbel programma. Drie Nederlanders verschijnen aan de oche: Ron Meulenkamp, Benito van de Pas en Ryan de Vreede.

Middagsessie vanaf 13.30 uur
Paul Nicholson (25) v Benito van de Pas
Boris Koltsov v Haruki Muramatsu (P)
Mark Webster (31) v Ron Meulenkamp
Dean Winstanley (26) v Wayne Jones
Kevin Painter (20) v Boris Koltsov/Haruki Muramatsu

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Kim Huybrechts (18) v Michael Mansell
Jani Haavisto v John Michael (P)
Dave Chisnall (8) v Ryan De Vreede
James Wade (6) v Jamie Lewis
Ian White (15) v Jani Haavisto/John Michael