Koerden trekken op tegen IS in Kobani

Koerdische strijders hebben na zware gevechten met leden van de extremistische organisatie Islamitische Staat terreinwinst geboekt in de Syrische grensstad Kobani. Dat hebben een Koerdische politicus en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag gezegd.

Volgens Nawaf Khalil van de Koerdische Democratische Eenheidspartij hebben de Koerdische strijders terreinwinst geboekt in zes wijken. Bovendien hebben ze een beleg geslagen rond een cultureel centrum in het oosten van de stad dat in handen van IS is. Het Observatorium meldt dat de belangrijkste Koerdische strijdmacht, de Volksbeschermingseenheden (YPG), diverse IS-strijders heeft gedood.

IS begon het offensief in Kobani in september. De extremisten wisten delen van de stad te veroveren evenals tientallen dorpen die om de stad heen liggen. Koerdische strijders hebben de extremisten de afgelopen tijd weten terug te dringen, daarbij gesteund door luchtaanvallen van de internationale coalitie die onder leiding van de Verenigde Staten staat.