Politie sluit tweehonderd bureaus

Als gevolg van de invoering van de Nationale politie en steeds meer aangiftes via internet gaan de komende tien jaar tweehonderd politiebureaus dicht. Dat blijkt uit een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer.

Op dit moment heeft de politie nog zo'n 750 locaties bemand. Omdat het om een "geleidelijk proces" gaat, kan Opstelten nu nog niet zeggen welke bureaus dichtgaan.

Duidelijk is wel dat de 167 basisteams binnen de Nationale Politie een eigen bureau krijgen. In zestien gevallen is in een basisteam nog een tweede bureau nodig. In totaal worden er vierhonderd moderne 'politiesteunpunten' ingericht: zo'n honderd grotere steunpunten en ongeveer driehonderd kleinere steunpunten. Waar mogelijk worden die gevestigd in gemeentehuizen.

Met die vermindering van het aantal bureaus wordt een bijdrage geleverd aan de bezuiniging van 230 miljoen euro die gepaard moet gaan met de vorming van de Nationale politie, aldus Opstelten.

De hervorming van de politie moet er onder meer toe leiden dat meer agenten meer tijd op straat kunnen doorbrengen. Politieagenten krijgen een smartphone met "politie-specifieke applicaties" waarmee ze in veel gevallen op straat de identiteit van iemand kunnen vaststellen en een groot aantal registers kunnen raadplegen. Dan is bijvoorbeeld snel te zien of iemand vuurwapengevaarlijk is.

Politie sluit tweehonderd bureaus
Politie sluit tweehonderd bureaus (Foto: ANP)