Handbalsters verslaan Slowakije op EK

De Nederlandse handbaldames zijn zondag goed begonnen aan de hoofdronde op het EK. Oranje was veel te sterk voor debutant Slowakije. Het werd 30-20. Estavana Polman was met zeven doelpunten topscoorder namens de Nederlandse handbalvrouwen.

Het duurde even voordat Oranje echt afstand begon te nemen van Slowakije. De formatie van bondscoach Henk Groener had in het begin van de wedstrijd voornamelijk last van Lydia Jakubisova. De ervaren hoekspeelster (33) zorgde er bijna persoonlijk voor dat Slowakije in de beginfase Oranje bij kon benen.

Na een kwartier spelen nam Oranje echt afstand van hun opponent. Mede door twee strafworpen van Polman liep Oranje nog voor rust uit naar een 17-10 voorsprong. Na de rust deed Oranje het iets rustiger aan, maar het verschil werd niet kleiner dan acht doelpunten. Iedereen kwam heel de slotfase door. Het werd uiteindelijk 30-20.

Oranje komt dankzij de zege op vijf punten in de groepsfase van het hoofdtoernooi. Daarmee is Nederland koploper in groep 2. De eerste twee landen plaatsen zich voor de halve finales. Oranje zal woensdag aantreden tegen titelverdediger Montenegro en een dag later is Frankrijk de tegenstander.