Armloze tafeltennisser krijgt award

Tafeltennisser Ibrahim Hamadtou mag een prestigieuze sportaward uit het Midden-Oosten in ontvangst nemen. Op zich niet opmerkelijk, ware het niet dat de Egyptenaar tafeltennist zonder armen, want die heeft hij niet meer. Over het wonderlijke verhaal van Hamadtou valt veel meer te lezen in de special die we tijdens het WK in mei op FOK!sport schreven.

Het gaat om de categorie 'Behaald succes ondanks het moeten overwinnen van menselijke moeilijkheden' in de Mohammed bin Rashid al-Maktoum Creative Sports Awards, vernoemd naar de emir van Dubai. Hamadtou kwam eerder dit jaar in het nieuws door zijn aanwezigheid op het WK tafeltennis voor landenteams. Hij was door een hoge official van de wereldtafeltennisbond uitgenodigd als gast en speelde er enkele oefenpartijen met een aantal wereldtoppers, die onder de indruk waren van zijn kunnen.

Hij krijgt zijn prijs met name voor zijn prestatie op het Afrikaans kampioenschap para-tafeltennis in december 2013. In zijn categorie pakte hij daar de zilveren medaille. "Ik ben zo blij en trots op de uitverkiezing. In de maanden nadat we hem hebben voorgedragen is deze award echt een droom geworden voor Ibrahim", zegt Khaled el-Salhy, de voorzitter van de Afrikaanse tafeltennisbond. "Hij heeft dit vooral te danken een Adham Shahara die hem uitnodigde voor het WK en de geweldige video van Matt Pound, die op YouTube door meer dan twee miljoen mensen is bekeken."

Opvallend is overigens dat de award voor beste team gaat naar het handbalteam van de Verenigde Arabische Emiraten. De prijs krijgen ze voor hun kwalificatie voor het WK van komende januari, maar om politieke redenen hebben ze zich inmiddels teruggetrokken en werden ze beboet, net als Bahrein.

Het filmpje rondom zijn aanwezigheid op het WK, waar Hamadtou furore mee maakte (Bron: YouTube)

Hamadtou laat zijn kunsten zien in een Spaans televisieprogramma (Bron: YouTube)