Uitslag GD Estoril Praia - PSV

PSV heeft voor het eerst sinds 2011 Europese overwintering afgedwongen. De ploeg van trainer Phillip Cocu pakte op bezoek bij Estoril het benodigde punt om verder te gaan in de Europa League: 3-3. Georginio Wijnaldum maakte vrijdagmiddag het cruciale doelpunt in de wedstrijd die noodgedwongen was uitgesmeerd over twee dagen.

Door noodweer in Portugal werd de wedstrijd donderdagavond na de eerste helft gestaakt, bij een 3-2-voorsprong van Estoril. Verder spelen bleek onmogelijk op de doorweekte grasmat. Met behulp van bladblazers, bezems en zand zorgden medewerkers van Estoril er vrijdag voor dat het veld weer redelijk bespeelbaar was, al had de regen duidelijk zijn sporen achtergelaten.

Cocu greep het onverwacht langere verblijf in Portugal aan om zijn ploeg nog eens beelden te laten zien van de eerste helft. Vooral bij spelhervattingen ging er toen van alles mis bij de Eindhovenaren. PSV had twee keer de leiding genomen, maar gaf die steeds weer heel makkelijk weg en was door weer zo'n defensieve flater zelfs op achterstand gekomen.

De opdracht voor PSV was in de tweede helft duidelijk: één keer scoren zou voldoende zijn voor Europese overwintering. Cocu stuurde dezelfde elf spelers het veld in als donderdag en gaf zijn ploeg daarmee de kans op eerherstel. Hoewel het elftal van Cocu net als donderdag niet kon aantonen dat het over veel meer kwaliteit beschikt dan Estoril, kreeg PSV toch waar het naar op zoek was: een doelpunt. Wijnaldum bezorgde de Eindhovenaren een plek in de volgende ronde door in de 82e minuut optimaal te profiteren van slecht uitverdedigen van de thuisclub (3-3).

Daarvoor had PSV al een aantal aardige kansen gehad, waarvan de grootste voor Luuk de Jong, die in de 69e minuut op de vuisten van doelman Pawel Kieszek knalde. Even leek de koploper van de Eredivisie de strijd tegen de tijd te verliezen, tot Wijnaldum de bal per toeval voor zijn voeten kreeg en het kostbare en noodzakelijke doelpunt liet aantekenen. In de slotfase liet PSV het ticket voor de volgende ronde nog bijna uit de handen glippen, maar Kléber schoot de bal uit de draai net over en Kuca miste vlak voor het open doel de bal.