Driedaags bezoek paus aan Turkije

Paus Franciscus is vrijdag begonnen aan een driedaags bezoek aan Turkije. In Istanbul brengt hij een bezoek aan de moskee Aya Sophia en de nabijgelegen moskee Sultan Ahmet, het belangrijkste gebedshuis in het land. Ook bezoekt hij de oecumenisch patriarch van de orthodoxe kerk Bartholomeus I van Constantinopel.

Franciscus werd verwelkomd door een groep Turkse hoogwaardigheidsbekleders op het vliegveld van Ankara. Minister van buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu begroette de paus, die daarna de Turkse erewacht inspecteerde. Het kerkhoofd ging daarna door naar het mausoleum van de stichter van de Republiek Turkije, Kemal Atatürk, waar hij een bloemenkrans zal neerleggen.

De paus wordt vrijdag door president Recep Tayyip Erdogan ontvangen in diens omstreden nieuwe paleis. Het bouwwerk telt duizend kamers en is aangelegd op voorheen beschermde landbouwgrond en bossen. Het paleis is zo groot dat veel Europese regeringspaleizen en het Witte Huis in Washington er bij in het niet vallen. In het Witte Paleis spreekt hij met de Turkse president, de premier en andere hoogwaardigheidsbekleders.

In een toespraak zal Franciscus waarschijnlijk geweld dat door extremisten uit naam van god wordt gepleegd veroordelen. Ook spreekt hij mogelijk zijn steun uit voor christenen en andere religieuze minderheden die door het geweld van de terreurgroep Islamitische Staat worden getroffen. Op de vooravond van zijn bezoek gaf de paus aan dat geweld is toegestaan om de opmars van IS te stoppen, maar alleen als de internationale gemeenschap daar achter staat.

De veiligheid rond het pausbezoek is flink opgeschroefd. Er worden alleen al tijdens het bezoek van de kerkvorst aan de hoofdstad Ankara zo'n 2700 agenten ingezet.