Grootste dierenofferfeest ter wereld in Nepal

In het zuiden van Nepal is vrijdag een festival begonnen dat voor zover bekend het grootste ritueel met dierenoffers ter wereld is. Hindoes geloven dat het slachten van de dieren geluk zal brengen en dat hun wensen verhoord zullen worden door een welgezinde godin.

Voor zonsopkomst liet een geestelijke in een veld buiten een tempel vijf druppels van zijn eigen bloed vloeien over de grond. Daarna offerde hij een rat, kip, duif, geit en varken om het festival te openen. Over de hele dag werden vijfduizend buffels ritueel geslacht. Tijdens het tweedaagse festival bij de Gadhimai-tempel in de oerwouden van Bara zullen nog veel meer dieren worden geofferd.

Het festival wordt ieder jaar georganiseerd en komt de organisatoren elke keer op flink wat kritiek te staan. Dierenactivisten veroordelen het offerfeest als een barbaarse praktijk. De organisatie en de regering verdedigen het ritueel als een traditie die al eeuwen van generatie op generatie wordt overgedragen. In 2009 werden tijdens het festival zo'n tweehonderdduizend dieren en vogels om het leven gebracht.

De meeste deelnemers aan het ritueel komen uit buurland India, ondanks het exportverbod dat dat land handhaaft voor offerdieren.