Sinn Fein overhandigt lijst IRA-zedenverdachten

De Iers-nationalistische partij Sinn Fein heeft aan de politie een lijst overhandigd met IRA-leden die zich mogelijk aan seksueel misbruik van kinderen of andere zedendelicten schuldig hebben gemaakt. Dat heeft partijleider Gerry Adams maandag laten weten.

De Ierse regering speelt al een tijd met de gedachte om een onderzoek naar het schandaal in te stellen. Adams, die ontkent dat hij lid is of is geweest van het IRA, heeft zich lang tegen het verschaffen van een dergelijke lijst verzet. Het kwam hem op de beschuldiging van leden van de regering en voormalige aanhangers van Sinn Fein te staan dat hij verkrachters en pedofielen probeert te beschermen.

Een vrouw, Mairia Cahill, zegt dat zij in 1997 door een IRA-commandant in Belfast is verkracht. Zij zegt dat Adams persoonlijk naar haar toekwam om haar te ontmoedigen naar de politie te stappen. In plaats daarvan stelde het IRA zelf een geheim onderzoek in, waarin zij en de man die haar verkracht zou hebben werden ondervraagd. Adams spreekt het verhaal van de vrouw tegen, maar zij heeft steun gekregen van alle andere politieke partijen in beide delen van Ierland.

Tegen de Ierse omroep RTE zei Adams dat de lijst 'anoniem' tot hem was gekomen. "Hij lag in de brievenbus van mijn woning in Belfast." Adams wilde niet kwijt hoeveel namen er op de lijst staan en of zij al dan niet IRA-veteranen waren.